Ljud är det nya svarta

Många menar att en bild säger mer än tusen ord. Samtidigt kan det vara lättare att ta del av orden när de levereras i ljudformat. Poddar och ljudböcker fortsätter att växa i popularitet. På senare år har flera också börjat bjuda in till tittfria möten och event. Den viktigaste förklaringen till att ljud är så populärt är att man blir fri att kunna göra annat under tiden. Bildfria möten kan också bidra till att deltagarna lyssnar noggrannare och reflekterar på ett djupare plan.


Podcasts och ljudböcker har vuxit konstant under många år och ökat lavinartat i popularitet. Vad är då förklaringen bakom att olika ljudmedier vuxit och bara fortsätter att växa i popularitet? En av de viktigaste förklaringarna handlar om att vi blir mer mobila och kan ägna oss åt annat under tiden som vi lyssnar. Vi kan promenera, springa, laga mat, stryka, ligga i badet eller göra massor av andra aktiviteter när vi bara behöver lyssna för att följa med.

Under åren som gått efter pandemin har timmarna framför skärmen bara ökat. Vi sitter i digitala möten dagarna i ända med kollegor spridda på olika platser. Att då få lämna skärmen för exempelvis en promenad med musik, litteratur, en underhållande podd eller kanske en föreläsning i lurarna är en ren befrielse.

Bildfria möten ger mobilitet och ökat fokus på samtalen.

För att minska skärmtröttheten kan ljudbaserade digitala möten vara ett bra alternativ, där deltagarna bara kommunicerar med ljud och har sina webbkameror avstängda. En av de största fördelarna med dessa är att de kan ge ökat fokus. Utan det visuella bruset kan deltagarna koncentrera sig bättre på innehållet i samtalet. Bildfria möten kan också bidra till att deltagarna lyssnar noggrannare och reflekterar på ett djupare plan.

För att få ut det mesta av ljudbaserade möten, är det viktigt att följa några riktlinjer. För det första att du har en strukturerad och väl kommunicerad agenda. Uppmuntra också till aktivt lyssnande genom att emellanåt be någon av deltagarna att reflektera och återge eller summera vad någon eller några andra pratat om. Dessutom är en skicklig mötesledare ännu viktigare i bildfria möten. Det är också en bra idé att uppmuntra till korta pauser under och mellan samtalen. Tystnad ger nämligen tid för reflektion.

Lägg in promenadsessioner.

Under de senaste åren har vi själva jobbat med tittfria inslag i möten, konferenser och event. Särskilt de som pågått i många timmar. Vi har exempelvis valt ut något avsnitt av en podcast som handlar om något relaterat till eventet. Deltagarna har sedan fått instruktion att ta på sig sköna skor, lurar och ta en promenad medan de lyssnar på avsnittet. Åter hemma kopplar man upp sig och delas in i mindre grupper för samtal där man får reflektera på det man lyssnat på.

Det är alltid uppskattat. Både för att man får komma bort från skärmen eller konferensrummet och får chans att röra på kroppen samtidigt som man får lite egen tid.

Bjud in till event i ljudformat.

Många har också börjat med helt tittfria event, som man kan delta i utan att behöva vara låst vid en skärm. För ett par år sedan startade vi en radiostation under årets Almedalsvecka. Studio Almedalen blev en plattform för både våra egna och andras tittfria sändningar från vår studio, varvade med kulturinslag, tävlingar och quiz från trädgårdsscenen. Det blev ett annorlunda inslag som nu ett par år senare har kopierats i flera andra sammanhang.


Tips för tittfria presentationer

Att delta i samtal, hålla presentationer och annat som går ut enbart som ljud kräver mer av den som pratar. Man kan inte luta sig mot en serie powerpointbilder, eller referera till att ”som ni själva kan se här så...”. Samtidigt vittnar de som regelbundet håller presentationer i enbart ljudformat att det har många fördelar, men att det finns ett antal saker värda att tänka på.

Sluta scrolla.

Behovet av att vara närvarande blir inte mindre bara för att du inte syns, snarare tvärtom. Ett hett tips är att lägga din telefon i ett annat rum. Forskning har visat att det inte räcker med att bara lägga telefonen med skärmen nedåt för att undvika att bli distraherad. Så länge telefonen finns inom räckhåll riskerar du att falla för frestelsen att plocka upp den. Och vips så håller du på med annat.

Få dina lyssnare att bry sig.

Nästa utmaning är att alla andra kan falla för frestelsen att göra annat under tiden. Ett sätt att hantera det är att återkommande tilltala dina lyssnare. Det kan vara med tilltalsnamn, t ex ”och det här känner du säkert igen dig i”, eller funktion, till exempel ”här kommer ett tips för er som jobbar med HR”.

Höj energin.

Våga dra nytta av att du bara hörs och inte syns. Jobba med stora kroppsrörelser, ta i utan att behöva bry dig om att du samtidigt kanske får roliga ansiktsuttryck. Rör på kroppen, dansa, gör segertecken, grimaser och gör annat som kan ge mer energi till det du pratar eller berättar om.

Lär känna din publik och sammanhanget.

En annan viktig sak är att ha koll på vilka de som lyssnar är och vilka förväntningar de kan tänkas ha – både uttalade och omedvetna. Kolla med arrangören eller den som bjudit in dig och be om information om vilka som kommer vara i publiken, vilket sätt de brukar få saker presenterade för sig på, med mera.

Använd din röst för att påverka.

Forskning som utförts vid Stanforduniversitet visar att en talare som är duktig på att variera sin röst, genom volym, styrka och tempo får mycket större uppmärksamhet och når fram bättre än den som är mer monoton. Rösten är ett verktyg som kan tränas och förändras. Våga prova nya saker under tiden du spelar in dig själv. Gå sedan tillbaka, lyssna på inspelningen och fundera på hur det fungerar, inte bara hur det kändes.

Kom till saken och lämna inte utrymme för fria tolkningar.

När du inte har bildstöd utan bara kan förlita dig på din röst och orden du väljer blir det viktigt att tala i bilder och vara extra tydlig. Måla upp olika scenarion, berätta om exempel från verkligheten, använd metaforer och annat. När du refererar till en bild eller plats behöver du beskriva den på ett sätt så att dina lyssnare själva kan måla upp bilden eller platsen i sitt eget huvud.


För dig som vill vässa dig ytterligare och skaffa dig mötessuperkrafter så kan vi rekommendera vår grundkurs i Meetfulness. Du kan boka Meetfulness grundkurs som en uppdragsutbildning för ditt team eller en annan grupp.


Föregående
Föregående

Så blir morgondagens möten!

Nästa
Nästa

Jörgen gäst i The Upskill Podcast