Hur kan du minska din scenskräck
Forskning visar att altruism, alltså att ägna sig åt att hjälpa andra och göra goda gärningar, sänker kroppens stressnivåer. Det här kan vi dra nytta av för att lindra scenskräck. Detta tips – och andra – kan behövas för att få bukt med en av våra vanligaste rädslor. Scenskräcken.
Vi kan alla uppleva prestationsångest och scenskräck i situationer när vi ska tala eller framträda inför andra. Och vissa av oss drabbas oftare och starkare än andra. Tankarna börjar snurra, pulsen och takten på andningen ökar. Känns det igen?
En av fyra upplever det som rejält obehagligt att tala inför grupp.
Att tala inför en grupp är den vanligaste rädslan vi människor upplever.
Det som händer när vi drabbas av scenskräck eller prestationsångest är att vårt så kallade autonoma nervsystem, det vi inte kan styra med tanke eller vilja, aktiveras. Det beskrivs ibland som vår ”fight-or-flight response” och är en funktion som vi fått för att kunna överleva i miljöer där det finns livsfarliga djur eller situationer.
På bråkdelen av en sekund ökar pulsen och musklerna spänns. Blodet strömmar till de stora muskelgrupperna. Insöndringen av stresshormoner (adrenalin, noradrenalin och kortisol) ökar och man börjar svettas.
När vi drabbas av scenskräck reagerar kroppen på precis samma sätt. Hjärnan får för sig att vi hamnat i en potentiellt livsfarlig situation. Det här trots att det ju inte finns den minsta fara för livet när vi ställer oss inför en grupp för att prata.
Vad kan vi då göra för att lindra scenskräcken och kanske till och med helt bli av med den? Tipsen är många och här ska vi lyfta några av dem.
Lindra scenskräcken genom att sluta tänka på dig själv.
Flera av varandra oberoende forskningsstudier har visat att de handlingar vi gör för att vara generösa mot andra, kallat altruism, bidrar till att vi upplever lägre nivåer av stress och ångest. När vi gör saker i syfte att vara goda mot andra belönas vi genom att vi själva får en bättre emotionell och mental hälsa.
Detta kan vi dra nytta av för att minska vår scenskräck. Tricket är att flytta vårt fokus bort från oss själva och istället fokusera på hur det vi presenterar kan hjälpa andra. Istället för att ägna oss åt tankar på om de som lyssnar kommer gilla oss eller om vi kommer att misslyckas så bör vi alltså ägna oss åt att fundera på hur det vi delar med oss av kan åstadkomma skillnad i andra människors vardag och liv.
Visualisera dina åhörare under tiden du förbereder dig.
När vi ska förbereda en presentation eller ett föredrag så börjar vi ofta med att fundera på ämnet och förbereda våra bilder. Det här för oss direkt ner i detaljerna och gör det svårare att senare bryta väggen mellan oss själva och andra (våra åhörare).
Börja istället med att visualisera fram bilder av vilka som kommer att vara dina åhörare. Varför är de där? Vad kan de behöva? Försök vara så specifik som möjligt i dina svar och låt det ta sin tid. Identifiera åhörarnas behov, både uttalade och outtalade, och jobba fram budskap som kan kommunicera direkt med dina åhörares behov.
Ändra fokus i din hjärna precis innan du ska framträda.
Vi är alltid som mest nervös strax innan vi ska framträda. Vid det här tillfället påminner nämligen vår hjärna oss om att ”snart kommer alla att bedöma mig, och tänk om jag misslyckas”. I just de tillfällena kan du ha som störst nytta av att ändra fokus i hjärnan.
Påminn både dig själv och din hjärna om att du är där för att hjälpa dina åhörare. Uttala gärna högt att ”kära hjärna, den här presentationen handlar inte om mig, utan om att förmedla budskap som kan hjälpa andra”. När du har praktiserat den här metoden inför ett antal olika framträdanden så kommer din hjärna förhoppningsvis ha tagit in budskapet. Då kommer du också att uppleva hur nervositeten inför att framträda sjunker.
Våga ha roligt
Scenskräcken drabbar de flesta av oss – mer eller mindre ofta. Det kan vara vid enhetsmötet, en presentation, ett panelsamtal eller kanske vid middagen där du ska hålla tal till värden och värdinnan. Det viktigaste är att vi inte låter scenskräcken hindra oss. Hitta din egen metod för att bemästra den och ha roligt.
För dig som vill vässa dig ytterligare och skaffa dig mötessuperkrafter så kan vi rekommendera vår grundkurs i Meetfulness. Du kan boka Meetfulness grundkurs som en uppdragsutbildning för ditt team eller en annan grupp.