Sätt mötet i rörelse och maxa kreativiteten

Att röra sig, oavsett om det handlar om att ta anteckningar för hand eller att promenera under en diskussion, kan ha en positiv inverkan på förmågan att fokusera och vara kreativ. Vi tänker också bättre när vi får använda mer än bara munnen och öronen. I den här artikeln beskriver vi hur rörelse kan förbättra kreativitet och produktivitet i möten och workshops, samt ger dig konkreta tips på hur du kan integrera rörelse i de sammanhangen.


Rörelse och kreativitet går hand i hand

Att involvera kroppen i tänkandeprocessen är ingen ny idé. Forskning har visat att rörelse, som att använda händerna för att ta anteckningar eller arbeta med post-it-lappar under workshops, kan förbättra deltagares fokus och kreativitet. En studie av Oppenheimer och Mueller från Princeton University visade att studenter som skrev anteckningar för hand hade bättre förståelse och minne av materialet än de som skrev på datorer. Det beror på att handskrivning kräver högre kognitiv aktivitet, något som hjälper till att förstärka lärande och idéflöde.

Men det handlar inte bara om händerna. I en annan studie vid Stanford University fann forskarna att personer som promenerade medan de diskuterade problem genererade 60% fler kreativa idéer jämfört med de som satt stilla. Promenader, särskilt i natur, visade sig stimulera kreativitet och förbättra problemlösningsförmågan. Det troligtvis genom att de minskar stress och förbättrar humöret.

Promenadmöten bryter enformigheten

Förutom att promenader stimulerar kreativitet och förbättrar problemlösningsförmågan kan de också ge en bättre arbetsmiljö. Det har flera företag förstått, och promenadmöten har på senare år blivit en populär mötesform. Exempelvis LinkedIn uppmuntrar aktivt sina anställda att ta promenadmöten. De har sett att det gynnar medarbetarnas hälsa, men bidrar också till bättre kreativitet och samarbetsförmåga. Google jobbar också med detta genom att erbjuda sina medarbetare tillgång till gröna utrymmen och gångvägar de kan använda under sina arbetsdagar på kontoret.

Promenadmöten bryter enformigheten och hjälper till att skapa situationer där idéer kan flöda fritt – utan de begränsningar ett traditionellt mötesrum kan skapa. Dessutom har forskningsstudier visat att fysisk aktivitet också förbättrar koncentrationen och minneskapaciteten – saker som bidrar ytterligare till att göra möten mer effektiva.

Vi tänker bättre när vi tänker med händerna

Att använda händerna aktivt under möten och workshops kan öka såväl kreativitet som produktivitet. Metoder där deltagarna får skriva och rita idéer på pappersark kan hjälpa dem att visualisera och strukturera tankar. Det bekräftas av forskning vid University of Tokyo där deltagare som använde fysiska material för att organisera sina idéer rapporterade en högre grad av kreativitet och förståelse jämfört med dem som använde digitala verktyg.

Ett annat praktiskt exempel är användningen av LEGO Serious Play-metoden där deltagare bygger modeller i Lego för att representera problem och idéer. Studier har visat att det inte bara förbättrar deltagarnas engagemang utan också bidrar till djupare insikter och bättre gruppdynamik. Genom att "tänka med händerna" kan abstrakta begrepp göras mer konkreta, något som underlättar såväl kommunikation som idéutveckling.


Så kan ni addera rörelseinslag i möten och workshops

För att addera rörelse i möten och workshops på ett framgångsrikt sätt krävs det ett medvetet och strategiskt tillvägagångssätt. Börja med att skapa en kultur som värderar fysisk aktivitet som en del av det kreativa och produktiva arbetet.

Här är fem tips på hur det kan gå till:

  1. Ståbord och aktiva mötesmiljöer: Byt ut traditionella sittplatser mot ståbord och skapa utrymmen där deltagarna kan röra sig fritt under möten. Det minskar stillasittandet och ökar energinivån – något som bidrar till mer livfulla och engagerande möten.

  2. Lägg in rörelsepauser: Inför regelbundna rörelsepauser under längre möten och workshops. Korta, aktiva pauser med stretching eller enkla övningar kan hjälpa till att hålla energin uppe och förbättra koncentrationen.

  3. Aktivitetsbaserade diskussionsgrupper: Använd olika aktiviteter som involverar fysisk rörelse för att främja diskussion och idéutbyte. Exempelvis kan deltagarna använda blädderblock för att skriva och rita sina tankar, eller andra övningar där de jobbar med olika fysiska material.

  4. Utnyttja utomhusmiljöer: Håll möten och workshops utomhus när vädret tillåter. Naturliga miljöer kan ge ökad kreativitet och minskad stress. Det är därför en utmärkt miljö för idéutveckling.

  5. Flexibla arbetsytor: Skapa flexibla arbetsytor där deltagarna kan växla mellan att sitta, stå och röra sig runt. Dessa kan inkludera allt ifrån mobila whiteboards till flexibla möbleringar som kan ändras efter behov.


För dig som vill vässa dig ytterligare och skaffa dig mötessuperkrafter så kan vi rekommendera vår grundkurs i Meetfulness. Du kan boka Meetfulness grundkurs som en uppdragsutbildning för ditt team eller en annan grupp.


Föregående
Föregående

Hur kan du minska din scenskräck

Nästa
Nästa

Så skapar du möten som ger mer än de tar!