Så skapar du mångfald på konferensscenen

Om du med trovärdighet vill lyfta fram olika behov, intressen och perspektiv på exempelvis en konferens eller ett möte är det avgörande att alla perspektiv också finns representerade. I några fall har mångfald mindre betydelse. Men den som på riktigt vill ge utrymme för mångfald behöver tänka nytt och bryta gamla mönster.


Räkna upp vd:ar på tre företag, direkt och spontant. Skriv ned de tre som dyker upp först. Det här experimentet testar vi ibland. Varje gång kommer det enbart upp exempel på manliga vd:ar.

Säg att vi nu ska arrangera en konferens som handlar om kvotering i styrelser. Vi har ett spånmöte och olika förslag på talare eller paneldeltagare dyker upp. Vi börjar kontakta dem och bokar i tur och ordning in de som svarar att de vill och kan. Ganska snabbt har vi tre medverkande klara och kan gå vidare med annat. Eller?

Kan man verkligen säga att de här tre namnen är representativa för vd-Sverige? Eller har vi bara listat dem vi först kom på? Troligtvis blir svaret ja på den senare frågan. Alla är vi nämligen präglade av våra egna och det omgivande samhällets normer och fördomar, vare sig vi vill eller inte.

Trots att det i regel fungerar som ovan är det precis så de flesta går till väga när de ska hitta nya styrelseledamöter, chefsämnen eller talare till en konferens. Man funderar och börjar fråga i tur och ordning efter de förslag som kommer upp.

Varför är det då viktigt med mångfald?

Det är en av de vanligare frågorna, den om varför det skulle vara viktigt att ha medverkande som är representativa för olika grupper – exempelvis kvinnor, de med funktionsnedsättning, unga eller äldre? Det finns inget generellt svar, utan det som är helt avgörande är vilket ämnet för konferensen är. Vid vissa tillfällen är mångfald jätteviktigt och andra gånger inte alls.

Handlar det om villkoren för eller en fråga som berör en större grupp människor, exempelvis patienter eller företagare, är det absolut nödvändigt att inte premiera en viss grupp utan att låta så många som möjligt komma till tals. Det är viktigt för din egen trovärdighet, men också för att samtal och idéer på lösningar ska baseras på verkligheten – inte gissningar som ofta baseras på fördomar. Det är viktigt på riktigt.

Handlar konferensen i stället om en specifik fråga, exempelvis hur man bäst bygger en höghastighetsbana för tåg, är det kunskap och professionell erfarenhet som avgör vem som bör delta. I det fallet kan mångfald bli mer av en symbolfråga.

Hur hittar man då representativa kandidater?

Knepet är att leta brett och genom olika kanaler. Vi har alltid några som är nära till hands för att det är personer vi känner till eller känner. I alla andra fall bör man ta hjälp. Lägg ut efterlysningar på sociala medier eller prata med någon på en intresseorganisation. Det är bara några exempel på vad man kan göra för att hitta personer med andra perspektiv.

Ska man kontakta alla man kommer på i tur och ordning?

Det beror helt på varför du kommit på just de här namnen. Vi är alla påverkade av vilka vi är, umgås med, jobbar med, familj, vänner, intressen och en mängd andra saker. Det gör att vi bär på massor av preferenser och fördomar, även om vi gärna vill tro att vi är neutrala. Ibland föredrar vi också att bjuda in personer som vi själva vill träffa.

Börja därför istället med att göra en lista över kategorier med personer och perspektiv du vill få med. Lägg sedan till minst ett par namn under varje kategori. Först när det är klart kan du börja kontakta dem och då tar du en kategori i taget.

Men tänk om det bara är personer ur en kategori som tackar ja?

Det är mycket vanligt. Förväntningar är nämligen kulturella och djupt rotade. Män anser ofta att de förväntas tacka ja och agera som experter när de får frågan. Någon annan har ju redan bedömt att de är någon slags expert. Detta tvärtemot många kvinnor som inte vill ta för stor plats och inte låta sig presenteras som expert om man inte är en av de absolut främsta inom sin bransch inom det man håller på med.

Om man därför frågar tio män och tio kvinnor om de vill medverka vid en konferens är det sannolikt att en majoritet av männen tackar ja. Samtidigt får du vara glad om en eller ett par kvinnor säger sig vara villiga att åtminstone tänka på saken. Att ställa frågan till lika många i varje kategori räcker alltså inte.

Är du intresserad av mångfald på riktigt behöver du börja sälja in uppdraget genom att peppa och övertala personer ur grupper som kanske inte ser det som naturligt och självklart att tacka ja – exempelvis ungdomar eller kvinnor. För det är först då du kan komma närmare en jämn balans bland de som faktiskt medverkar, inte bara bland de du ställt frågan till.

Vilka grupper och perspektiv bör man då täcka in?

Det går inte heller att svara generellt på. Handlar det om pensionärers villkor kanske man bör ha med både män och kvinnor, men också personer ur olika inkomstgrupper och kanske också någon med funktionsvariation och särskilda behov.

Handlar det istället om unga och företagande kanske du bör ha med personer som kan representera olika branscher, men också de som kommer från stad respektive landsbygd, eller annan kategorisering.

Finns det något man absolut bör undvika?

Ja, definitivt. Att prata om en grupp som inte är representerad vare sig bland medverkande eller deltagare leder oftast till spekulationer och gissningar om vilka de är och vad de vill. Ofta avslöjar de på ett mindre smickrande sätt olika stereotypa föreställningar och fördomar. Det är tyvärr inte ovanligt med konferenser där man pratar om livet i förorten utan att någon som bor där blivit inbjuden att delta i samtalet. Eller att man diskuterar hur fler unga ska vilja bli företagare utan att det finns en enda person under trettio på plats. Gör inte det misstaget.

Här är några råd på vägen för dig som på riktigt är intresserad av mångfald:

  • Fundera på om det handlar om en generell fråga eller om ni vill och bör lyfta olika intressen och perspektiv.

  • Lista i det senare fallet ett antal kategorier på olika personer och perspektiv du vill låta komma till tals.

  • Gå inte i fällan att enbart bjuda in personer du själv eller chefen gärna vill träffa.

  • Ta hjälp av andra personer, nätverk och organisationer för att hitta personer från grupper du inte naturligt umgås med eller har koll på.

  • Skicka ut förfrågningar, men lägg sedan tid och energi på att ”sälja in” förslaget till personer som kanske inte ser det som naturligt och självklart att tacka ja.

  • Gör en sista kontroll av att de personer eller intressen som ni ska diskutera både är inbjudna och finns på plats.


Mötesdirigenten – bli ett proffs på mötesledning, värdskap och facilitering.

Bra möten är som musik där deltagarna är en orkester, ledda av en dirigent. Du som vill leda möten som ett proffs behöver kunna röra dig mellan att vara värd, ordförande och facilitator. Under den här utbildningen får du lära dig hur det går till. Läs mer…

Föregående
Föregående

Konsten att hantera det svåra mötet

Nästa
Nästa

Konsten att leda mötets stereotyper